Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otmand og Nimbus motorcyklen – erindringer fra min barndom på Lørslev Vesterhede

I 1956 boede Otmand, hans kone Ruth og deres fire mindreårige børn i en bittelille lejlighed i Annexgården; en lavloftet stue, et soveværelse og et mørkt køkken.

Otmand, som var arbejdsmand, var uden arbejde den sommer, hvor han i lergraven ved Hvidegaards Teglværk fandt resterne af en motorcykel og flere sække med smådele, som han ad flere omgange transporterede hjem på sin cykel.

Han var fingernem og havde forstand på mekanik, og i de næste par måneder samlede han en Nimbus motorcykel model 1927 hjemme i stuen, der var omdannet til et værksted. Otmand var en utrolig flink mand, og jeg blev ofte inviteret indenfor for at se, hvorledes motorcyklen tog form. Ruth bryggede kaffe, børnene løb rundt smurt ind i olie, og lignede de sorte fra Afrika. Da det lykkedes for Otmand at få motoren til at spinde som en mis, var lejligheden tåget af udstødningsgas, men det så han stort på.

Det kom imidlertid sognepræsten Rudolph Arendt for øre, og en eftermiddag mødte han op for at give Otmand en irettesættelse og en advarsel – børnenes tarv, som dog prellede af på Otmand.

Nogle uger senere blev den komplette motorcykel trukket ud af stuen, og Otmand foretog en prøvetur op omkring Stowhøjen.

Så vidt jeg husker solgte Otmand den fine Nimbus motorcykel, og regningen hos købmand Simon Christiansen blev betalt.

Nimbus var et dansk motorcykelmærke produceret fra 1919-1960 af Fisker og Nielsen. Model 1927 var fra den serie, der blev kaldt for ”Kakkelovnsrøret” – og kunne købes hos Elias Tversted i Frederikshavn – den havde en 4 cylindret rækkemotor på 746 cm3, som trak på baghjulet gennem en kardanaksel. Dens 10 HK gav en topfart på cirka 85 km/t.

Billeder: Annexgaarden 1982 – Otmand og hans familie boede til højre. Nimbus motorcykel model 1927.