Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Brugsforeningens julehæfte ”Julegranen” – 1961

Midt i december 1961 cyklede husmanden Peter Janus Christiansen fra Vesterheden og til brugsforeningen i Lørslev for at hente sit bestilte julehæfte ”Julegranen”, som en af kommiserne havde lagt fra til ham, men skrevet efternavnet forkert.

”Julegranen” var et populært julehæfte ude på landet, og hvert år leverede brugsuddeler Viggo Nielsen i Ilbro en hyggelig julehistorie til hæftet.

I 1961 hed historien ”Også en juleaften” der handlede om de særegne typer, som i sin tid gik på landevejene i Vendsyssel. Han leverede også julehistorier til en lang række andre julehæfter.

Hvem var Viggo Nielsen? Han var født i Foldby i Aarhus amt 11. november 1892.

Kom tidligt til Vendsyssel, da han far Morten Nielsen blev førstelærer ved Stokbro skole ved Lendum. Oprindelig uddannet som mejerist i Kamstrup ved Roskilde, inden han valgte at blive lærling i en brugsforening. Kommis i Jystrup brugsforening ved Roskilde. 20. september 1921 fik han ansættelse som brugsforeningsbestyrer i Ilbro. Gift med Ane Marie Gravgaard 1926.

Viggo Nielsen var en redelig og dygtig forretningsmand, og meget vellidt blandt gårdmændene på egnen, og brugsforeningens omsætning var stadig stigende.

I sine få ledige stunder skrev han historier og beretninger til blade og aviser samtidig med at han involverede sig i politik og tilsluttede sig Det radikale Venstre.

Hurtigt fik han interesse for amatørteater, og virkede som instruktør ved talrige forestillinger. Ved sommerfesten i Taars den 24. juni 1952 instruerede han friluftsskuespillet ”Tatertøsen” udført af amatørerne fra Taars og Ilbro.

Formand for Andelsteatrets Hjørringkreds.

Medlem af sundhedskommissionen i Sct. Hans, Sct. Olai sogneråd. Formand for Ilbro forsamlingshus. Meddeler til Vendsyssel Tidende.

Ved sit 25 års jubilæum som brugsforeningsbestyrer/uddeler 20. september 1946 blev Viggo Nielsen genstand for en kæmpe hyldest, og om aftenen samledes ca. 130 deltagere til en fornøjelig fest i Ilbro forsamlingshus.

Viggo Nielsen var et meget fintfølende menneske, der undertiden havde svært ved at goutere en spøg, hvilket gav anledning til et hav af læserbreve i Vendsyssel Tidende, Brugsforeningsbladet med flere. Han var fortaler for, at de små selvstændige brugsforeninger skulle have de samme kvantumsrabatter fra FDB – som de større.

Viggo Nielsen gik på pension i 1960, men fortsatte sin virksomhed som skribent og forfatter lige indtil han afgik ved døden 14. juni 1968 – 75 år gammel.

Julehæftet ”Julegranen” blev udgivet af Danmarks uddelerforening og redaktør August Milling, og overskuddet gik til hjælp for enker og gamle uddelere.