Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

”Kanonsmeden” Ilbro – tæt ved Uggerby å – august 1913

”De var let føri dæ føst krig, at dæ boa i maj, såm vi kalt kanonsmej.”

Jeg husker fra min barndom på Lørslev Vesterhede, at der var en lille trekant ganske nær Uggerby å, hvor Ugiltvejen drejede ind på Sæby-Hjørring landevej. Her avlede Bernhard fra ”Aahuset” kartofler.

Ud på efteråret 1956, da Bernhard havde taget sine kartofler op, gik Walther, Jørn og jeg og roede i jorden. Vi fandt et porcelænspibehoved med et billede af en soldat og mange andre sjove rustne ting samt en masse mursten, og vi blev enige om, at der nok tidligere havde stået et hus på stedet.

Jeg vidste, at jeg altid kunne gå op til den gamle Vilhelm Christiansen i ”Annexgården” og spørge om gamle dage, og det gjorde jeg så.

Vilhelm fortalte en lang historie om, at der før første verdenskrig havde boet en meget dygtig smed i et hus, der lå nede i krydset ved ”Åhuset.” De kaldte ham for ”Kanonsmeden”, da han foruden at sko heste også var cykelhandler og bøssemager.

Smeden fremstillede jagtgeværer og rifler til folk på Vesterheden. Han havde altid en række våben hængende inde i huset, der alle var ladte med patroner – klar til salg. Han drak sig tit fuld og lå ofte flere dage i sengen og sov rusen ud. En dag gik der ild i huset, mens han lå og sov. Nogle karle fra Ilbro kom forbi huset og opdagede at huset brændte. De trængte de ind i huset og fik smeden hevet ud.

Vilhelms beretninger kan altid verificeres, og jeg har været i ”arkiverne” og fundet frem til den triste historie om ”Kanonsmeden”.

Kanonsmeden ved Uggerby å – august 1913

Tæt ved Uggerby å, hvor Ugiltvejen drejer ind på Sæbyvejen lå et lille hus, hvor der i mange år boede en smed – Mads Peter Jensen – kaldet ”Kanonsmeden”.

Hans hovedinteresse var cykler og cykelkørsel. Han var den første på Vesterheden, der kørte på Velocipede (Væltepeter) og mange beundrede ham, når han fra sit høje stade glædestrålende hilste på de forbavsede vejfarende.

Da cyklen senere blev almindelig, slog Mads Peter sig på reparationer af denne, og hver gang han for en billig penge kunne købe en brugt cykel, købte han den. Ingen havde nogen anelse om, hvor stor samlingen var – før forleden, da huset brændte.

Han havde i årenes løb samlet flere end 200 gamle ubrugelige cykler.

Foruden reparationer af cykler gav Mads Peter sig også af med at være bøssemager (det er en våbenmekaniker, der fremstiller og forhandler våben). Dette kunne let ved branden have givet anledning til større ulykker, idet flere gamle geværer, der var ladte, pludselig gik af.

En dreng fra Lørslev fik to skud i armen og en pige fra Ilbro, der var stået af cyklen for at se på branden, fik et skud i benet.

Nu lå huset i ruiner, og de mange gamle cykler var en eneste bunke bøjet og sammenfiltret jern.

Billeder: Vilhelm 1954 sidder med Lille Erik på skødet

Kilder: Vilhelm Christiansen, lokale skrifter og JP.