Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Nogle af de små husmandssteder på Lørslev Vesterhede i 1950’erne

Hvor vejen fra Ilbro til Lørslev gør et lille sving til venstre lå et gammelt faldefærdigt hus, som i folkemunde hed “Slottet” (Skankesholm)– manden og konen i huset kaldtes for Kongen eller Dronningen, og børnene prinser eller prinsesser, navne der altid senere klæbede sig fast på dem.

Stedet blev i 1952 solgt til en mand, der hed Martin, som var psykisk syg i perioder, og anbragt i Viborg.

den anden side af vejen boede husmanden Chr. Nielsen, hans kone Thea og sønnen Kaj. Chr. gik under navnet “Den sorte Chr. Nielsen” – flinke mennesker. Kaj havde aftjent sin værnepligt som garder i København, og der var en vis agtelse om hans person.

En jordvej drejede mod nord. Her lå tre meget små husmandssteder – på 4 til 6 tønder land.

Rigmor og Aksel Pedersen og sønnen Walther. Dygtig landmand og reservepostbud i Lørslev. De var tilknyttet Indre Mission. Walther var min legekammerat og han led ondt i den såkaldte Missionsuge, hvor der hver aften var møde i Missionshuset.

Eva og Viggo Nielsen og sønnen Henrik. Viggo havde i sine yngre år været forvalter på en herregård, og gik under navnet“Forvalteren.”

Husmandsstedet fik senere navnet “Langager” – ingen kunne pløje en så lige flovfuge som Viggo. Henrik var en meget høj dreng – Store Henrik.

Længst ude boede Peter Janus Christiansen og Marie. Et fint velholdt husmandssted. Den kendte Janusslægt stammede herfra. En broder til Peter var vognmand i Lørslev.

Hvordan var det muligt at leve på 4 til 6 tønderland og have penge på sparekassebogen?

Husmændene skyldte ikke noget af betydning på deres ejendomme. De havde en hest, tre, fire jerseykøer, nogle kvier og kalve, en so eller to og kunne levere 15 til 16 svin om året til slagteriet i Hjørring.

De var selvforsynende med mælk, grøntsager og et par grise blev slagtet hvert år, parteret og anbragt i andelsfrysehuset i Ilbro. Mælken blev leveret til det private mejeri i Ilbro og ikke til andelsmejeriet i Lørslev.

Husmændene havde lidt løsarbejde på de større gårde, eller på teglværkerne i Ilbro. De var holdne folk, og der stod respekt om dem.

Billede: Peter Janus og Marie – lånt af Jørn