Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Fhv. malermester Jørn Christiansen, Jørlev skriver om “Janus familien”

Jørn udvandrede sammen med sine forældre til hovedstaden i efteråret 1958, men hans erindringer fra Lørslev Vesterhede er stærke, og undertiden sender han sine lokalhistoriske skildringer til mig med det formål, at de kan blive offentliggjort via de forskellige FB-grupper.

Jørn fortæller her om sine bedsteforældre Chr. Peter Janus og Marie, der i midten af 1950’erne boede på Lørslev Vesterhede:

”Når man kørte ned til Axel og Rigmor Pedersen, og hvor jordvejen delte sig, lå Chr. Peter ”Janus’” lille ejendom.

Husmandsstedet var på 2½ tdl. med en besætning på 3 jersey køer plus opdræt, en nordbagger hest, 2 svin og omkring hundrede høns. Jersey køer var i 1950’erne populære pga. mælkens høje fedtindhold og lavere foderforbrug.

Chr. Peter ”Janus” var kendt som en meget dygtig husmand, der virkelig forstod – at få det bedste ud af sine 2½ tdl. og kunne pløje en lige fuge med ploven. For at supplere familiens indkomst virkede han som tømrer- og snedker, og når folk på Vesterheden skulle have en ny dør, vinduer og lignende, gik man til Chr. Peter ”Janus”.

Der blev slagtet en gris eller to hvert år – og Marie passede urtehaven med stort omhyggelighed – så de var selvforsynende med fødevarer. Æggene fra det store hønsehold blev solgt til købmanden i Ilbro – Simon.

Chr. Peter ”Janus” købte husmandsstedet i 1945 nogle år efter, at alle 10 børn var fløjet fra reden.

Omkring 1957 mageskiftede de husmandsstedet med et hus i Hjørring og flyttede væk fra Vesterheden. Chr. Peter ”Janus” døde i 1963 – 70 år gammel – Marie nogle år senere.”

Foto: Chr. Peter Janus og Marie